
Wielkimi krokami zbliża się Sylwester… A Sylwester bez szampana o północy się nie liczy! Szampan (z francuskiego champagne, od vin de Champagne) to szczególny rodzaj wina musującego, renomowany trunek, który kojarzy się ze świętowaniem i luksusem.
Oto 7 bąbelkowych ciekawostek:
1. „Saute-bouchon”, czyli wybuchające butelki szampana
Już na początku swojej historii szampan nazywany był winem diabła czy diabelskim trunkiem. Dlaczego? Dwutlenek węgla tworzy się w szampanie na skutek naturalnego procesu dojrzewania w butelkach. Do butelek nalewa się młode wino, a następnie przechowuje się je lekko pochylone w stronę korka, w temperaturze 3-5°C. Leżakujące butelki wybuchały, a korki wystrzeliwały pod wpływem wysokiego ciśnienia, co przysparzało winiarzom wielu kłopotów.
W 1670 roku, Dom Pérignon – mnich-szafarz opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers (region Szampania-Ardeny) zalecił stosowanie butelek wykonanych z grubszego szkła, aby uniknąć ich wybuchania. Tak też pozostało do dziś. Butelki od szampana wykonane są z grubszego szkła niż butelki od innych win i mają mocno wklęsłe dno. Muszą one bowiem wytrzymać ciśnienie gazu rzędu 6 atmosfer.
2. Korek od szampana i jego umiejętności latania
Nie tylko wybuchające petardy mogą być groźne dla naszego zdrowia podczas sylwestrowych zabaw. Naukowcy wyliczyli, że korek od szampana może lecieć z prędkością nawet 50 km/h! Wystarczy tylko energicznie potrząsnąć butelką. Uważajmy więc i nie celujmy w gości…
3. Picie szampana jest legalne dopiero od 87 lat
Szampan zawdzięcza swoją nazwę Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji – głównemu miejscu jego produkcji. Jego nazwa została zastrzeżona w 1911 roku. Od 1927 roku z kolei, zgodnie z ustawą z dnia 22 lipca, szampan produkowany jest tylko w „strefie winiarskiej” (zone viticole).
4. Nigeryjczycy kochają szampana
Wyniki badań marketingowych prowadzonych przez firmę Euromonitor dowodzą, że mieszkańcy Nigerii wydają średnio 150 milionów złotych rocznie na… szampana. Choć ponad połowa Nigeryjczyków żyje za mniej niż 1 dolara dziennie, to Nigeria jest najszybciej rozwijającym się rynkiem zbytu szampana na świecie. Wyprzedza nawet takie potęgi jak Stany Zjednoczone czy Chiny. W starciu z tym zachodnioafrykańskim krajem wygrywa tylko Francja. Przewiduje się, że do 2017 roku afrykański naród będzie spożywał 1,1 miliona litrów szampana rocznie…
5. Szampan vs jedzenie z McDonalda
W samej Francji działa 1 300 restauracji McDonald’s, ale producentów musującego trunku jest aż 4 629. Tak więc… 1:0 dla szampana!
6. Musujące wino dla wszystkich mieszkańców Ziemi
Zapasy szampana na świecie szacuje się na miliardy butelek, a ta ilość oznacza, że każdy mieszkaniec Ziemi mógłby wznieść toast noworoczny nie lampką, a szklanką musującego wina.
7. Jak zabawa do białego rana to z… Melchizedekiem
Melchizedek to nazwa największej butelki szampana. Ma pojemność 30 litrów (pojemność 40 standardowych butelek; waga 54 kg). Na rynek trafiło tylko 10 butelek wypełnionych szampanem Carte d’or. Każda z nich została sprzedana po 2 925 euro.