
Dziś przygotowaliśmy dla was nieco informacji na temat jednego z najpopularniejszych napojów na świecie – kawy, oraz znaleźliśmy odpowiedź na pytanie, jakie z pewnością wielu z Was sobie kiedyś zadało – dlaczego kawa ma właściwości przeczyszczające?
- Kawa jest sporządzana z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca (Coffea L.), głównie z gatunków Coffea arabica i Coffea canephora.
- Ojczyzną kawy jest Etiopia, gdzie napój ten znany i konsumowany jest od ponad tysiąca lat. Obecnie kawa jest uprawiana praktycznie wszędzie w strefie tropikalnej.
- Głównymi producentami kawy są Brazylia i Wietnam.
- Przeciętnie jedna filiżanka napoju zawiera 100 mg kofeiny.
- Pobudzające właściwości kofeina zyskuje dzięki blokowaniu działania substancji chemicznych obecnych w mózgu, zwanych adenozynami, których naturalną funkcją jest wywoływanie zmęczenia.
- Najwyższe stężenie kofeiny we krwi następuje po około 15-45 minutach od spożycia.

fot. Robyn Lee
Może nie zawsze, może nie u każdego, ale musicie przyznać, że jest coś na rzeczy – po krótkim czasie od wypicia, kawa potrafi w dość zdecydowany sposób zachęcić nas do odwiedzenia toalety :)
Naukowcy od dawna zastanawiali się w czym tkwi przyczyna tego rodzaju reakcji. W 1990 roku w czasopiśmie Gut opublikowano pracę, w której opisano, że u niektórych kawa wywołuje szybką odpowiedź żołądkowo-jelitową już po kilku minutach od wypicia. Postawiono wówczas hipotezę, że kawa wpływa w jakiś sposób na nabłonek wyścielający żołądek i jelito cienkie. Ponadto zaobserwowano, że kawa zwiększa wydzielanie gastryny – hormonu produkowanego w żołądku i odpowiedzialnego za wspomaganie pracy i aktywności jelita, a zwłaszcza jego końcowego odcinka.
Jednak, ku zaskoczeniu naukowców, okazało się, że to nie kofeina, ale jakaś inna substancja jest odpowiedzialna za taką, a nie inną reakcję organizmu. Fakt ten wyszedł na jaw, gdy badanym podano kawę bezkofeinową, która również, podobnie jak jej pobudzająca siostra, wywołała u większości osób nagłą potrzebę wizyty w toalecie. Zagadka po dziś dzień pozostaje zatem nierozwiązana.
Źródło: Smithsonian, LiveScience