
Trufle jako owoce ziemi znane były już w starożytności. Są to grzyby należące do gromady workowców, rodziny truflowatych. Wytwarzają one charakterystyczne bulwiaste owocniki (askokarpy). Trufle to organizmy mikoryzowe, rozwijające się najczęściej w pobliżu korzeni drzew liściastych tj. dąb, topola, lipa, na glebach bogatych w wapń. Rozróżnia się wiele gatunków trufli m.in. trufle białe, szaro-białe, czarne, czarne gładkie, letnie, zimowe. Ze względu na silny, uwodzący aromat i smak trufle nie stanowią zwykle oddzielnego dania, lecz dodawane są do wykwintnych potraw jako przyprawa.
Jedną z najbardziej poszukiwanych i najcenniejszych trufli jest trufla biała, znana też jako trufla piemoncka (Tuber magnatum Pico). Przez koneserów określana mianem „białe złoto”. Znalezienie tego grzyba stanowi wielką dumę i niesamowity sukces dla zbieracza. Trufle występują bowiem niezwykle rzadko m.in. w północnych i środkowych Włoszech oraz na południu Francji. Pojawiają się głównie w okresie od października do grudnia.
W listopadzie br. pracownicy firmy Sabatino Truffles znaleźli we Włoszech gigantyczną białą truflę. Niezwykły, bo największy znaleziony do tej pory okaz, ważył aż 1,89 kg. Grzyb sprzedano na aukcji w Nowym Jorku za „jedyne” 61 000 dolarów (w 2010 roku trufla biała ważąca 1,3 kg została sprzedana za 400 000 dolarów). Szczęśliwym nabywcą został mieszkaniec Tajwanu.